VARUSTEINFO

ALKEISKURSSIN HANKINTALISTA:

QUAD-LUISTIMET

RENKAAT

88A-95A on hyvä kovuus meidän lattioille, mutta muillakin pärjää kurssin ajan. Erilaisia renkaita voi myös yhdistellä, esim. 4 kpl 88A ja 4kpl 93A kovuisia renkaita yhdistelmällä pärjää monessa paikassa.

TOE STOPIT (jarrupalat luistinten etuosassa)
Mikäli luistimissa on valmiina mustat toe stopit, ne täytyy vaihtaa uusiin. Mustat jättävät ikäviä jälkiä lattioihin. Sopivat toe stopit voi ostaa erikseen ja voit vaihtaa ne itse luistimiin.

Cushionit
Ei pakollinen, mutta edullinen päivitys luistimiisi, jotta saat ne kääntymään ja tottelemaan paremmin. Derbykaupat osaavat neuvoa sopivien valinnassa.

HAMMASSUOJAT
Hammassuojia saa ostettua derbyaiheisista verkkokaupoista sekä seuralta alkeiskurssin alussa.

KYPÄRÄ

POLVI-, KYYNÄR- JA RANNESUOJAT

SKATE TOOL (tai vastaavat työkalut)

Näitä saat derbykauppojen lisäksi skeittikaupoista ja joistain urheiluliikkeistä, esim. Tampereella Cartell Koskikeskussa

TIETOA VARUSTEISTA

SUOJAT

Kypärä

● Osta oikean kokoinen. Sopiva kypärä on napakka eikä heilu päässä. Jotkut suosivat jääkiekkokypäriä, mutta suosituin merkki on S1, jossa on sekä styroksipehmusteet että pehmeät pehmikkeet. Muita merkkejä esim. Triple eight ja TSG. Kypärän täytyy olla multi-impact-sertifioitu (esim. ASTM 1492), polkupyöräilyyn tarkoitettu single impact -kypärä ei kelpaa. Vaihda kypärä, jos se tippuu tai lyöt pääsi pahasti kaatuessa. Jos tarvitset apua sopivan kypärän hankintaan, kysy rohkeasti apua meiltä!

Polvi- kyynär- ja rannesuojat

●  Kokeilemalla selviää, mikä malli ja koko on sinulle sopivin. Ulkoluisteluun suunnitellut ohuet suojat eivät sovellu roller derbyyn, joten kannattaa valita niitä tukevammat ja paksummat suojat. Polvisuojat ja rannesuojat ovat tärkeimmät. Merkkejä esim. Smith Scabs, TSG, Triple eight, 187 Killer Pads.

●  Suojien mustat kovamuoviset osat suojataan esim. sukkiksista tehdyllä tuubilla (joka teipataan paikalleen), jos ne jättävät jälkiä lattiaan. Varsinkin alkeiskurssilla treenataan paljon kaatumista ja osassa treenipaikoista ollaan todella tarkkoja lattiaan jäävien jälkien suhteen. Valkoisia muoviosia ei tarvitse suojata.

Hammassuojat

Sisu mouthguard on suosituin kokonsa takia. Sisut ovat suosittuja myös siksi, että pystyt pitämään suojia suussa useamman tunnin putkeen sekä pystyt juomaan ja kommunikoimaan selkeästi, mikä ei perinteisillä hammassuojilla onnistu. Sisuissa on reiät, joten niitä ei tarvitse kesken treenien tyhjentää esimerkiksi syljestä, jota muodostuu yleensä runsaasti hammasuojien kanssa. Etuna myöskin muokattavuus: kun perinteisiä hammassuojia voi yleensä valmistajan ohjeiden mukaan muokata vain 1-3 kertaa, niin Sisuja voi muokata uudestaan jopa 20 kertaa.

Muut suojat

● Osa luistelijoista käyttää myös mm. suojahousuja ja rintapanssareita. Osa käyttää myös säärisuojia. Näitä löytyy eri merkkisiä skeittaukseen ja rullaluisteluun erikoistuneista verkkokaupoista.

LUISTIMET

In English http://www.derbywarehouse.com/learningcenter/skateanatomy.html - http: //www.skatelogforum.com/

0. Kenkä

●  Yleensä muovia tai nahkaa. Kalliimpia malleja pystyy esim. lämpömuovaamaan. Kannattaa aluksi hakea tuntumaa luisteluun halvemmilla kengillä ennen kuin sijoittaa enemmän rahaa kalliimpiin kenkiin. Luistelukokemuksen karttuessa yleensä hahmottuu paremmin, minkälaisia ominaisuuksia kengiltä kaipaa.

●  Nauhojen kannattaa olla vahatut, sillä ne eivät löysty. Jalan puutumisongelmiin ym. löytyy netistä nauhoitusohjeita!

●  Kannattaa panostaa myös hyviin muotoiltuihin urheilupohjallisiin

1. Plate / Pleitti

● Voi olla metallia tai muovia. Metalliset on kestävämpiä, mutta kalliimpia ja vähän painavampia. Kalliimmissa metallipleiteissä on erilaisia ominaisuuksia, jotka tekevät luistimista ketteriä ja paremmin “käskyihin” vastaavia. (mm. 45 asteen pleitit, lyhyet pleitit, pleitit joissa on siirrettävät trukit jne.). Oma luistelutyyli vaikuttaa pleittivalintaan.

2. King pin

●  Ruuvi joka pitää kaiken kasassa

●  King pinit voivat olla eri pleiteissä eri kulmissa, 8 - 45 asteessa.

3. Cushions/bushings/kumityynyt

●  Mahdollistavat luistimilla kääntymisen

●  Aloittelijaluistimissa usein kovat kuin kivet. Kääntyminen ja kaarteessa luistelu

helpottuu, kun nämä vaihtaa pehmeämpiin. Skaala n. 72A-93A, jossa pienempi

numero on pehmeämpi. Kannattaa valita sitä pehmeämmät, mitä vähemmän sinulla on elopainoa.

●  Erilaisia erilaisissa luistimissa. Kuvassa on tynnyri (barrel, ylempi) ja kartio (cone,

alempi). Monissa aloittelijaluistimissa molemmat ovat tynnyrimallisia.

4. Cushion cup

● Pitää cushionit paikallaan

5. Action nut

● Tätä säätämällä pystyy vielä hiomaan cushionien joustavuutta. Hyvä asetus, josta voi lähteä, on kiristää mutteri niin tiukalle, ettei osat kolise ja sen jälkeen kiristää vielä vajaan kierroksen. Tällöin renkaista painamalla sivuille pitäisi trukin liikkua hieman ja cushioneiden joustaa.

6. Renkaat

● Sisällä käytettävien renkaiden kovuudet (durometers) ovat n. 84A-100A. Useimmilla parkettilattioilla pelaajat käyttävät 88A-93A kovuisia renkaita.

●  Renkaita on eri levyisiä n. 31 mm-44 mm. Yleisin leveys on 38 mm. Leveämmät ovat vakaammat, kapeammat ketterämmät.

●  Yleisimmät korkeudet ovat 59 mm ja 62 mm. Eri korkuisia renkaita ei suositella sekoitettavan, vaikka korkeuserot eivät olisikaan suuria.

●  Erikovuisia renkaita voi sekoittaa keskenään optimaalisen gripin lattiaan saavuttamiseksi. Esim. kuva yllä.

●  Ulkorenkaissa n. 78A-85A. Mitä pehmeämmmät, sitä vähemmän epätasaisuudet/kivet haittaavat, mutta pehmeämmät renkaat ovat hieman raskaammat luistella. Korkeammat renkaat pitävät matkaluistelussa paremmin vauhdin, mutta ovat kömpelömmät.

7. Vanne/Hub

● Mitä suurempi hubi, sitä vähemmän materiaalia renkaassa (=matala profiili). Tämäkin vaikuttaa renkaan ominaisuuksiin (grippiyteen jne). Hubeja on erilaisia: metallisia, muovisia, umpinaisia, onttoja. Muoviset antavat enemmän periksi ja ovat kevyempiä sekä halvempia.

8. Bearings/laakerit

●  Mahdollistavat renkaiden pyörimisen.

●  Laakereiden suhteen on erilaisia kuppikuntia: hifistelijät, jotka maksavat maltaita keraamisista laakereista, putsailijat, jotka puhdistavat ja öljyävät laakerit säännöllisesti (laakereiden hinnasta viis), sekä “kyllä sen kuulee kun ne hajoo”, jotka ostavat keskihintaiset laakerit, pyyhkivät välillä suurimmat liat ja ehkä lisäävät pari tippaa öljyä ja vaihtavat sitten, kun laakerit tulevat tiensä päähän.

9. Rengasmutterit

● Jos ei käytä speedringejä (pienet prikat), mutterit kiristetään niin, että pyörä pyörii vapaasti, mutta ei ei kolise.

10. Trukki

● Trukkeja on “Single Action” SA ja “Douple Action” DA -asetuksilla. SA:ssa on vain yksi pehmustetyyny ja DA:ssa kaksi, derbyluistimissa on yleensä kaksi.

11. Axle/akselit

●  Renkaat kiinnitetään akseleihin.

●  Useimmissa luistimissa 8 mm, muutamia 7 mm markkinoilla (huomioi tämä laakereiden sopivuudessa!).

12. Pivot pin

● Kalliimmissa pleiteissa on usein säädettävät pivot pinit, liittyy king pinnin kiristämiseen.

13. Pivot cup

● Pivot pinnin kuuluisi mennä pivot cuppiin “istuvasti”, mutta ei saisi hakata pohjaan.

14. Toestopin paikka

● Säädettävän toestopin paikka (tarkista että kierteet ovat kunnossa)

15. Toe stopin kiinnitys

● Osassa pleiteistä toe stop kiristetään kyljestä kuusiokoloruuvilla. Joissakin halvemmissa pleiteissä toe stop kiristetään toe stopin juuresta mutterilla. Mutterilla kiristettävät toe stopit löystyvät helposti, joten muista tarkistaa toe stoppisi aina ennen treenejä. Kiristämiseen kannattaa käyttää reilunkokoista jakoavainta skate toolin sijaan, jotta saat riittävästi vipuvoimaa.

16. Toe stops

●  Sisäkentillä ei pidetä mustia toe stoppeja, koska ne jättävät jälkiä lattiaan.

●  Toe stoppeja on myös paljon erilaisia: suuria, pieniä, pyöreitä, värikkäitä. Suurempi pinta-ala antaa vakautta. Hyväksi todettuja merkkejä ovat mm. Gumball (pidemmällä pultilla) ja Bionic.