About
About Tampere Roller Derby
Tampere Roller Derby (TRD) on vuonna 2009 perustettu jäsentensä omistama ja pyörittämä roller derby –seura. TRD:n muodostavat edustusjoukkueet Tampere Roller Derby All-Stars ja Tampere Howlin’ Rolls, harrastajat ja toimitsijat.
TRD pelaa korkeimmalla kotimaisella sarjatasolla roller derbyn SM-sarjassa. TRD:n edustusjoukkueet kiertävät myös ulkomailla peleissä ja turnauksissa.
Tampere Roller Derby ry on Suomen Luisteluliiton, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n ja roller derbyn kansainvälisen kattojärjestön Women’s Flat Track Derby Associationin jäsen.
TRD haluaa olla kaikille roller derbystä kiinnostuneille turvallinen ja mielekäs tila harrastaa, kehittyä ja ystävystyä. Emme hyväksy seuran sisällä minkäänlaista rasismia, emmekä homo- tai transfobiaa. Erilaisuus on voimavara ja kunnioitamme jäsentemme moninaisuutta.
Uudet seuran jäsenet ja pelaajat ovat aina tervetulleita. Ota yhteyttä mikäli kiinnostuit!
Mitä on roller derby?
Roller Derby on Yhdysvalloista lähtöisin oleva joukkuelaji. Suomessa pelataan lajin flat track muotoa, eli tasaisella alustalla. Roller Derbyä pelataan quad-mallisilla rullaluistimilla ja pelaajan muut pakolliset varusteet ovat polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat sekä tietysti kypärä.
Roller Derby peli muodostuu kahdesta 30 minuutin mittaisesta erästä, jotka koostuvat maksimissaan kahden minuutin pituisista jameista. Kummastakin joukkueesta kentällä on kerrallaan 5 pelaajaa, joista yksi on pisteiden tekijä eli jammeri. Hänet tunnistaa tähtihatusta. Jammeri luistelee radalla ja kerää pisteitä ohittamalla vastajoukkueen pelaajia. Muut pelaajat eli blokkerit hyökkäävät ja puolustavat yhtäaikaa pyrkien estämään vastajoukkueen jammerin etenemisen radalla sekä auttamaan omaa jammeriaan pääsemään vastustajien ohi. Kaikki keinot eivät ole sallittuja, joten pelissä on 7 tuomaria antamassa rangaistuksia sääntöjen rikkojille sekä laskemassa pisteitä. Lisäksi pelissä on toimitsijoita, joiden tehtävinä on mm. pisteiden kirjaaminen ja jäähyjen kellotus.
PELAAJA?
TRD:n pelaajat ovat täysi-ikäisiä. Roller derby on täyskontaktilaji ja loukkaantumisriski on aina olemassa. Jokaisella pelaajalla tulee olla oma urheiluvakuutus. TRD:n jäsenenä voit ostaa myös luisteluliiton lisenssiin liittyvän vakuutuksen. Lisenssi on kilpaileville pelaajille pakollinen.
Pelaajaksi pääset suorittamalla alkeiskurssin. Sen aikana opetellaan perusluistelutaitoja ja tutustutaan lajiin. Aiempaa luistelu- tai urheilukokemusta ei vaadita. Ennen kurssin alkua sinun tulee hankkia itsellesi omat varusteet tai alkuun vuokrata varusteet seuralta (ks. kohta varusteet alempana). Perustaitoja ei ole tarkoitus oppia kurssin aikana täydellisesti vaan harjoittelu jatkuu sen jälkeen harrastajatreeneissä noin kerran viikossa.
Taitojen kehityttyä sopivalle tasolle saa pelaaja osallistua kontaktipeleihin. Riittäviin tarvittaviin taitoihin kuuluu luistelutaito, ketteryys, kestävyys sekä lajin sääntötuntemus. Pelaajana pääset osallistumaan luistelutreeneihin ja voit halutessasi pyrkiä TRD:n edustusjoukkueisiin. Edustusjoukkueet pelaavat tavoitteellisesti virallisia otteluita ja harjoitusotteluita (scrimmage) toisia suomalaisia ja ulkomaisia seuroja vastaan. Peliasut ja pelimatkat maksetaan itse. Seurassa voi pelata myös harrastajatasolla. Jos harrastajapelaajia on riittävästi ja harrastejoukkue All Inclusive saadaan muodostettua, pelaa All Inclusive Suomessa omia harjoitusotteluitaan.
TUOMARI?
TRD:n tuomarit osallistuvat samoihin treeneihin pelaajien kanssa ja maksavat alennettua treenimaksua. Myös tuomareilla on luistimet ja suojavarusteet. Derby-ottelussa on seitsemän tuomaria, joilla on omat vastuualueensa. Tuomarit laskevat pelissä tehdyt pisteet ja valvovat virheitä radalla. TRD pelaa WFTDA:n säännöillä, jotka määrittelevät tarkoin pelin kulkua ja kontaktin ottamista toisiin pelaajiin. Useimmat suomalaisista tuomareista osallistuvat oman kotiseuransa toiminnan lisäksi myös otteluihin muualla Suomessa ja ulkomailla. Suomalaisten tuomareiden yhteisö on tiivis ja tehtäviin opetellaan yhdessä.
NSO?
Non-Skating Officialsit eli NSO:t toimivat toimitsijoina otteluissa ja treeneissä ilman luistimia. Erilaisia toimitsijatehtäviä on monenlaisia, esimerkiksi Penalty Box -henkilökunta (kellottaa pelaajarangaistuksia), Jam Timer (kellottaa pelin kulkua, viheltää jamit käyntiin ja poikki), Penalty Tracker (kirjaa ylös pelaajarangaistuksia), Score Keeper (kirjaa ylös joukkueiden pisteet) jne. NSO:t ovat korvaamaton osa TRD:n toimintaa, eikä pelejä pystytä pelaamaan ilman heitä.
Erikoistilanteiden ja toiminnan täyteisten pelien toimitseminen on aivan oma maailmansa, johon oppii vain tekemällä. NSO:t osallistuvat treeneihin, joissa pelataan. NSO:t maksavat vuosittaisen jäsenmaksun, mutta eivät kuukausittaista treenimaksua.
TREENIT?
TRD treenaa seka luistimilla että ilman luistimia (offskate-treenit). TRD:n treenivuorot 2022-2023 kaudella ovat olleet keskiviikko-, perjantai- ja sunnuntai-iltaisin. Treenivuorot on jaettu eri tasoryhmien kesken. Kesäisin treenejä on hiukan vähemmän kuin aktiivisemmalla talvikaudella.
Treenejä vetävät TRD:n valmentajat, jotka ovat pääasiassa edustusjoukkueiden pelaajia ja valmentajia.
MAKSUT?
Tampere Roller Derby ry:n jäsenmaksu maksetaan kerran vuodessa (vuonna 2023 50 euroa). Jäsenmaksun lisäksi pelaajat maksavat kuukausittain treenimaksua. Tällä hetkellä treenimaksu on 20e/kk. Treenimaksun myöhässä maksaneet pelaajat maksavat viiden euron sakkomaksun. Kokonaan maksamatta jättäneillä henkilölillä ei ole oikeutta osallistua seuran treeneihin. Treenimaksu on suoraan verrannollinen treenitilojen vuokrakuluihin ja voi muuttua treenivuorojen vaihtuessa kausittain.
VARUSTEET?
Roller derbyä pelatessa tarvitsee kypärän, quad-luistimet, hammas-, polvi-, kyynär- ja rannesuojat. Derbyyn erikoistuneet liikkeet osaavat neuvoa varusteiden valinnassa. Käytettyjä varusteita kannattaa etsiä Facebookista Derbykirppis ROLLAATTORI -ryhmästä. Liikkeet myyvät myös valmiita aloittelijapaketteja. Varusteiden vuokraaminen seuralta on myös mahdollista.